Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Vindpinade superkrafter

Josefine Jangvert har ett problem, hon känner inga gränser. Eller snarare: hennes psyke har en ovana att övervinna kroppens fysiska begränsningar. En gång höll det på att sluta riktigt illa. Text: Albin Wiberg

– Det var för ett par år sedan i Cannes. Jag och min nya swimrunpartner Lorraine Axegård gjorde  vår första tävling som lag. Första timmen kändes det bra, men sedan var det något i min kropp som inte stämde. Det gick bara långsammare och långsammare, och jag kände att jag var lite väck i huvudet, men jag fortsatte att mata på. 

– När vi skulle ner i vattnet satte jag foten på en klippa, och det nästa jag minns är att jag ligger i vattnet! Både jag och Lorraine undrade ”Vad är det som händer?”. Jag kunde inte prata, men vi började simma och det kändes bra igen. Sedan när vi kom upp på land skulle vi uppför en jättelång backe och då var jag på väg utför ett stup… Som tur var fick Lorraine tag i mig, och hon sa till mig att det nog var bäst om vi började gå istället för att springa. Så vi gick bokstavligen i mål, och jag hann precis få medaljen runt halsen innan jag säckade ihop.     

Josefine berättar den för vanliga dödliga skrämmande anekdoten med ett leende på läpparna, men med ett tydligt stråk av allvar bakom de isblå ögonen.  

– När jag kom hem kontaktade jag sjukvården för att få reda på vad det var som hände. De gjorde en massa tester, men kunde inte hitta något som var fel, och jag har inte varit med om något liknande igen så jag känner mig lugn.  

Tur är väl det, för det mesta av den träning som Josefine Jangvert underkastar sig för att kunna mäta sig med världseliten inom swimrun genomför hon på egen hand. Timslånga löppass från hemmet i Höllviken ner mot Skanör-Falsterbo och meditativa simsessioner längs någon av de otaliga sandstränderna. Oavsett väderlek och årstid.  

– Närheten till havet och att man kan simma både på den västra och östra sidan är superbra för mig. Skulle det till exempel vara algblomning på ena sidan så är det förmodligen inte det på den andra. Samma sak när det är blåsigt. Nu tycker jag i och för sig att det är väldigt kul med höga vågor, men om jag är ute med en grupp så kan man alltid ta sig till en strand där det är lite lugnare.  

Foto: Albin Wiberg

Är du i harmoni med naturen när du tränar eller är det en kamp mot elementen?  

När jag tar mig fram i vattnet och fokuserar på horisonten känns det ibland som om jag är ett med vattnet, och det händer att jag stannar upp och inser hur liten jag är i det stora havet. Det är mäktigt och så himla vackert här, säger Josefine och tittar ut genom köksfönstret i familjen Jangverts radhus, som ligger bara ett stenkast från Stora Hammars skola där döttrarna går.     

Hur hamnade ni i Höllviken?  

Vi bodde i Malmö, jag och min man, och när vi fick barn kände vi att vi ville hitta något lite mer barnvänligt alternativ. Mina föräldrar hade vänner som bodde här så när jag var liten var vi alltid här någon långweekend varje sommar, och jag minns att jag tyckte att det var så idylliskt att man kunde gå ner till stranden. Så hade vi turen att komma över det här huset när det var nybyggt. Det var 13 år sedan och har varit super.  

Josefines make Magnus jobbpendlar fortfarande till Malmö, och själv har hon pendlat till Lund de senaste tio åren, men snart vankas det nytt jobb i Malmö.   

– Ytterligare en fördel med att bo här är närheten till arbetsmarknaderna i både Malmö, Lund, och Köpenhamn. Det ska bli jättekul att komma tillbaka till Malmö. Jag kommer att ha nära till simhallen, kanotklubben, och jag kan ta bussen till och från Centralstationen.  

Vad har du för drömmar och mål framöver?  

Jag och min nya partner Lena Sjökvist har bestämt oss för att satsa på ÖtillÖ 2024, och så vill jag testa på lite nya sporter. Jag är anmäld till en multisporttävling där mountainbike, kajak och löpning ingår, och så brukar det vara något äventyrsmoment typ klättring. Jag tänkte gå med i Malmö kanotklubb för att lära mig paddla surfski, och så planerar jag att köra en fjällmara. Och det skulle vara kul att testa en längre multisporttävling som pågår i exempelvis 24 timmar, för att se hur kroppen reagerar. 

Foto: Albin Wiberg

Fakta Josefine  

Ålder: 43 år.
Familj: Man och två döttrar 11 och 14 år.  
Yrke: Projektledare digitalisering och IT, Region Skåne.  
Meriter: Tävlade i landslaget och hade svenskt rekord i stavhopp 1997. Tävlat i ÖtillÖ The Swimrun World Championships (75 km), 2021: 25:e plats, 2022: 4:e plats, 2023: 7:e plats.  
Motto: Att vara tillräckligt vältränad för att alltid kunna tack ja till lockande äventyr och tävlingar. 

Foto: Albin Wiberg

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där porträttet om Josefine Jangvert och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS