Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Världens bästa Jonathan?

Jonathan Ericsson hymlar inte. Han vill bli bäst i världen i en av planetens mest skoningslösa idrotter. En idrott där en snedträff kan vara skillnaden mellan fiasko och succé. Och om psyket sviker den där dagen då allt ställs på sin spets kan det ge men för livet. Exakt när han kommer att nå toppen är av underordnad betydelse, och att vägen dit är både lång och mödosam bekommer honom inte. Text: Albin Wiberg

– Mitt långsiktiga mål är att komma ut på PGA-touren, och att få vinna Masters och ta på sig den gröna kavajen hade varit crème de la crème, förklarar den gänglige skåningen och fortsätter:  

Det är inget fel med att drömma stort, för om man sätter låga mål och når dem tidigt har man inget kvar att sikta mot. Det är långt kvar till drömmen om att spela Masters uppfylls och jag vet att det finns väldigt många andra som vill samma sak, så det gäller att jobba hårt.  

Det är tisdag och golfrelaterade aktiviteter står på schemat för Jonathan och hans klasskamrater i årskurs tre med golfinriktning vid Sundsgymnasiet i Höllviken. Familjen Ericssons villa ligger exakt sju minuter från Ljunghusens Golfklubb, rankad som en av Sveriges 20 bästa golfbanor. Den har varit Jonathans andra hem sedan den där fotbollscupen i sjätte klass då han bröt armen och under konvalescensen bestämde sig för att satsa fullt ut på golfen. Fem år senare debuterade han i juniorlandslaget och i somras var han med och spelade hem EM-guldet i lag till Sverige efter en svettig final mot Frankrike, där segern säkrades först på det andra särspelshålet i den allra sista singelmatchen.  

– Det är i de situationerna man vill hamna, så ofta som möjligt, för det är det enda sättet att lära sig att behärska sina nerver och bli bäst när det gäller, förklarar Jonathan, som inte själv satte den sista putten, men var en vital del av lagbygget.  

En rejäl dos träning skadar inte heller. När det gäller just golf är faciliteterna i Vellinge kommun svårslagna. Här finns fem högklassiga banor med meriterade tränare liksom Sundsgymnasiets golflinje där de antagna eleverna ges bästa möjliga förutsättningar att nå sina mål.   

– Många av de jag tävlar mot är från Stockholm och där tvingas de träna inomhus hela vintern medan jag här nere oftast kan spela golf året runt, med riktigt bra kvalitet två-tre veckor tidigare än vad de kan, vilket såklart ger mig en stor fördel. Dessutom har jag bara minuter till träning med mina egna tränare och kompisar som också vill nå långt. Det skapar en miljö som gynnar min utveckling.   

Foto: Albin Wiberg

De senaste tre åren har Jonathan Ericssons årliga golfdos, tävling och träning inräknat, legat på nätta 1200-1300 timmar, vilket innebär tre och en halv timme om dagen i snitt.  

– Eftersom Jonathan redan i början av sin gymnasietid spelade till sig en landslagsplats har han varit iväg på ett antal tävlingar och träningsläger utomlands med Swedish Golf Team. För att klara av missat skolarbete krävs ett stort mått av planering och logistik, men framför allt självdisciplin, och Jonathan har glänst både på golfbanan och i skolan. Jag ser med glädje fram emot att följa hans framgångar på college i USA, säger Per Johansson, utbildningsansvarig på Sundsgymnasiets Idrottsutbildning golf.  

Foto: Albin Wiberg

En trappa upp i pojkrummet infrias alla fördomar och förväntningar om en högpresterande 18-åring av idag. Vid foten av den bäddade sängen står två gitarrer, en el och en akustisk, och på hyllan bakom samsas diverse priser och pokaler med en trave golfbollsförpackningar och tre(!) lösta exemplar av Rubiks kub. På golvet vid hörnsoffan ligger en skivstång och några hantlar och på det lilla bordet bredvid en tv-spelsracingratt. Vid fönstret framför skrivbordet står en gamingstol parkerad bredvid en silvrig synthesizer.  

– Jag lyssnar mycket på musik, allt från klassiskt till hårdrock, och det är kul att kunna spela lite också. Tears in Heaven med Eric Clapton och Metallicas Nothing Else Matters är två favoriter på gitarr, och på synthen blir det mest instrumentalt. Mamma är gammal pianist och tjatar om att jag ska lära mig läsa noter, men det vägrar jag. Jag kollar youtubeklipp och lär mig utantill istället.  

Den där målmedvetenheten har gett resultat både på golfbanan och i skolbänken och har inte gått obemärkt förbi. Till hösten flyttar Jonathan till USA för att plugga ekonomi vid University of Alabama i Birmingham. Först och främst antagen på sina golfmeriter, men höga betyg har gjort att han kvalificerat sig både för ett Athletic Scholarship och ett Academic Scholarship 

– Det heter att man är en Student Athlete, och det kommer i den ordningen. Håller man inte uppe betygen får man inte åka på tävlingar, precis som här på Sundsgymnasiet. Många av de bästa i världen i min ålder åker till USA för att spela på college så det blir tuff konkurrens, samtidigt som mycket kommer att vara nytt: gräs, språk, miljö, så det kommer nog att ta ett tag att anpassa sig. Men jag älskar ju golf och har inget emot att plugga så jag ser det bara som ett roligt äventyr.  

Och Höllviken finns ju alltid kvar.  

– Ja, funkar det inte där borta får jag flytta hem till mamma och pappa och jobba vidare härifrån, men det ska nog lösa sig. Om allt går som det ska blir jag klar med college när jag är 22-23 år, och sedan ska jag försöka ta mig ut på någon tour. Drömmen vore att kvala in på PGA-touren direkt, men det är väldigt svårt, så alternativen är att försöka på någon undertour i USA, eller om jag åker tillbaka till Sverige och försöker ta mig in på Europatouren och spelar där ett par år så att jag kan samla på mig lite rutin och förhoppningsvis komma ut på PGA-touren när jag är kanske 27 år.  

Foto: Albin Wiberg

 

Fakta Jonathan Ericsson  

Ålder: 18 år.  
Familj: Mamma, pappa och storebror Jacob.  
Bor: I Ljunghusen.  
Sysselsättning: Student.  
Klubb: Ljunghusens GK.  
Drive: 300 meter, om jag tar i.  
Bästa runda: 65 slag, på Ljunghusen GK i spöregn.  
Bästa bana: Kingsbarns i Skottland (gick ett under par).  
Förebild: Tiger Woods. Han tog golfen till en helt ny nivå.  
Favoritplats: Stranden vid Storbryggan i Ljunghusen. 

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där porträttet om Jonathan och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS