Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Nyanser av Arriesjön

Fötter springer. Ilande skratt av vällust ifrån barn med snö. Ett spädbarn tjuter. Svarta siluetter skjuts över himlen mellan träd. Överallt kvittrar olika toner av fågelljud. Även om det är minusgrader klär dagens värme av snön från trädgrenar och hagtornsbuskar. Klumpar av snö håller sig tappert fast. Orkidéer, blåhallon och trollsländor har vissnat för säsongen. En fågel med spretiga tår har trampat av och an. Text: Josefine Forsberg

Dagssolens värme har fått snötäcket på isen att smälta fläckvis över Arriesjön. Fötter av olika storlek invid sjökanten har provat om lyckan bär eller brister. Under den frusna ytan lever abborre, gädda, mört och sarv lugnt. Skrattmåskolonin på häckningsholmarna förblir tysta i kylan.  

Utifrån slätten är sjön svår att se. Sjön omgärdas av höga kullar som formats av inlandsisen när den välvde fram för att sedan rulla över och plana ut i åkermark. Från toppen av höjden ser ögonen långt utan att höga hus blockerar vyn.   

– Här är fridfullt och långt skönare än i stan, säger Finn Johansson.   

Därför är platsen viktig för honom. Med sina äldre bröder Lo och Hannes åker han pulka. Hannes tycker mycket om fåglarna här också. Helst hade Lo fiskat. Sara Frenning har ridit på stigarna här sedan hon var liten och har sett landskapet förändras,  

– Egentligen är det ganska skönt att det är uppdelat nu – ridstigarna är separerade från där människor promenerar, säger hon.  

Verkligt stora hundtassar har rört sig bredvid halvt förstörda av pulkaspår. Ett äldre par går förbi och ler sådär som vuxna gör, ler lite halvt vid slutet av mungipan, inte som barn där hela tandraden syns.

Foto: Josefine Forsberg

För 30 år sedan när industriverksamheten lades ned fanns inget av detta. Sjön är konstruerad av människans behov. Industriverksamheten skapade håligheterna som vi idag kallar sjö. Förut bröts här kalksandsten, som sedan slussades upp till tegelfabriken där det producerades byggmaterial. Sten, tegel och murbruk från täkten har varit medhjälplig när människor behövt bygga hus i städer och byar runtomkring.   

Strövområdet är tänkt att vara en plats där människor möter naturen. Stiftelsen Skånska Landskap köpte täcktområdet 2006 och med hjälp av finansiering från EU och Länsstyrelsen stod strövområdet klart 2013.  Där djuren ska leva ostört om än konstruerat. Längs med strövstigarna vilar vattensamlingar för groddjur. I vassen häckar fåglar och på häckningsholmarna råder landstigningsförbud.   

För människan är området kring Arriesjön tillgänglighetsanpassat med stigar och fågeltorn där rullstolar kan passera. När industrin var igång fanns här en järnväg. Närmsta kommunala busshållplats ligger en kilometer bort längs grusvägen. Tegelfabriken har konverterats till café. På sjön vilar en bastuflotte John Bauerskt bredvid en av holmarna mitt i sjön där fiske pågår året om med dags- eller årskort.  

På andra sidan sjön skränar fasaner. I takt med att himmelen mörknar tystnar fåglarna. En häger sprider sina vingar och seglar bort mellan träden. Dagen är slut.  

Foto: Josefine Forsberg
Foto som inleder reportaget: Los Votos

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där reportaget från Arriesjön och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS