Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Naturreservat

Vellinge kommun har knappt 38 000 invånare och en areal på drygt 700 kvadratkilometer. Inom denna begränsade yta ryms hela 11 naturreservat. Det säger en del om de stora naturvärden som finns här. 

Skanörs ljung

Centralt på Näset ligger Skanörs ljung, en av Europas största fukthedar och den sista av de väldiga ljunghedar som fanns på Falsterbohalvön för 150 år sedan. Förutom olika slags ljung växer här många sällsynta växter som klockgentiana och småsileshår. Det finns även en tallskog som planterades i prydliga rader på 1930-talet för att binda sanden. Ute på heden vandrar nötboskap för att hålla landskapet öppet. Kommer du hit en varm höstdag kan du passa på att rikta blicken uppåt – många rovfåglar brukar samlas för att segla runt på de varma uppvindarna som bildas här. 

Foteviksområdet 

Ett riktigt lystmäte för både ögon och öron – himmel, hav, ängar och på våren en kakafoni av fågelsång och paddors lockrop. I Foteviksområdet finns stora naturvärden, från ett rikt fågelliv i skyn till musslor och skrubbskäddeyngel i vattnet. Däremellan finns bland annat den skygga gula tuvmyran och den sällsynta nattfjärilen stråfly. Foteviksområdet har använts ända sedan Harald Blåtands tid, då stränderna fungerade som vintervila för den skånska flottans båtar. Det finns inga markerade leder här och det är viktigt att du är uppmärksam på att delar av reservatet inte får beträdas under vissa tider. 

Foto: Andreas Eriksson

Jonas Bocsardy

Skanör-Höll

Vad sägs om blåsklöver, ängsskallra, strandmalört och dansk skörbjuggsört? Det är exempel på örter du kan upptäcka på Skanör-Hölls uråldriga strandängar. Som namnet antyder användes skörbjuggsörten för att bota skörbjugg eftersom den innehåller höga halter av C-vitamin. Skanör-Höll är också rätta platsen för dig som gillar rovfåglar. På hösten passerar många hökar, vråkar och örnar över naturreservatet på sin väg söderut. Annat att upptäcka här är de gamla fiskehoddarna längs med Höllvikens strand. Följ Skåneleden genom reservatet eller ströva fritt. Och är du här på hösten kan du leta efter havets guld, bärnsten, som spolats i land av vågorna.

Foto: Jonas Bocsardy

Måkläppen

Som en droppe längst ner på Falsterbohalvöns södra udde ligger Måkläppens naturreservat. Här finns såväl ett rikt fågelliv och nyfikna sälar som flera gamla vrak. För att skydda djurlivet är besök bara tillåtet mellan 1 november och 31 januari, så klä dig varmt om vill komma hit. Var också beredd på att få vända om. Måkläppen förändras ständigt av vindar och vatten och när sandreveln blir helt avskuren från land, är det för riskfyllt att vistas här. 

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där reportaget om naturreservaten och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS