Dan Tedestål, den innovativa grundaren av Vellingeblomman, kan inte annat än le när nyfikna besökare flockas i de labyrintlika gångarna av plantskolan inför någon av årets stora högtider – julen, halloween och påsken. Men tro det eller ej, det är inte under dessa stunder som hans hjärta slår som allra snabbast.
– Det som verkligen får min kreativa puls att skjuta i höjden är tiden innan högsäsongerna drar igång. Det är då magin händer. Det är den där kittlande känslan av att skapa något nytt från grunden som jag bara inte kan få nog av, förklarar han med ett spjuveraktigt leende, iklädd blåställ och redo att kavla upp ärmarna inför dagens arbetsuppgifter.
Vellingblomman, beläget i utkanten av Vellinge, är en svårdefinierad plats. Det intygar Dan själv också. Är det en plantskola på steroider, kanske? Eller Vellinges egna svar på Disneyland?
– Vi är ju lite av varje, faktiskt. Visst, vi är en plantskola, men det är bara en liten del av det vi bjuder på. Kalla oss vad ni vill – huvudsaken är att våra besökare går härifrån med ett stort leende och berättelser de ivrigt vill dela med andra.
Men vad är ursprunget till Vellingeblomman, denna besöksmagnet som årligen lockar ungefär en miljon människor, täcker en yta på 24 000 kvadratmeter och innefattar allt från en plantskola till säsongsanpassade utställningar, avdelningar för husdjur och inredning, ett kafé, en bistro, en fantasifull upplevelsesträdgård för alla åldrar och en rymlig parkering för 700 bilar? Det hela började i Dans huvud.
– Jag skulle inte bli förvånad om jag hade någon bokstavskombination. När jag växte upp var sådana diagnoser inte allmänt kända, men om de hade varit det, hade jag säkert klassats under någon av dem, säger Dan fundersamt.
Vellingblommans historia började på en plats där familjerötterna var djupt förankrade i jorden. Här, omgiven av tre bostadshus som en gång beboddes av hans föräldrar och mor- och farföräldrar, tog Dan sina första steg mot att skapa sitt livsverk. På den tiden var det tomatodling som gällde, något hans familj hade sysslat med under lång tid. Men Dan hade andra planer.
– I slutet av 1970-talet, när tomatpriserna var låga, insåg jag att vi behövde göra något annat, förklarar Dan.
Det var då han tog ett livsavgörande beslut. Med bara 5 000 kronor på banken satsade Dan nästan allt på en Volvo Duett för 4 500 kronor. De återstående 500 kronorna använde han för att handla blommor för att kickstarta en liten torgrörelse.
– Det började som en liten verksamhet, men växte snabbt. Och runt 1981 kom vändpunkten, det var då jag bestämde mig för att göra om en del av växthuset till en butik. Det var startskottet för dagens Vellingeblomman.