När arkitekt och designer Josef Frank anlände Sverige 1933 var han en outsider. Med en vision om att skapa rum som speglade livets rikedom och mångfald skulle han dock snart komma att bidra till en ny riktning inom svensk design.
– I dag har svenska folket till fullo tagit till sig hans arbete och det han skapade har också blivit en viktig del av vårt designarv. Det är en intressant tanke att en flykting, som kom till Sverige vid 50 års ålder skulle komma att påverka svensk design på djupet. Hans arbete är ju så svenskt som det kan bli, reflekterar Thommy Bindefeld, senior advisor vid Svenskt Tenn, om Josefs minst sagt extraordinära bidrag till svensk designhistoria.
Josef föddes i Österrike 1885 och började sin framträdande karriär som arkitekt och professor i Wien. Han var känd för sitt nyskapande uttryck som fokuserade på bekvämlighet, färg och en människocentrerad syn på arkitektur. Men med Nazitysklands expansion och den växande antisemitismen under 1930-talet förändrades Josefs liv dramatiskt.
Som jude i ett allt hotfullare Europa stod Josef inför en osäker framtid. Detta ledde till att han, vid en ålder då de flesta börjar tänka på att trappa ner, fattade det svåra beslutet att fly landet. År 1933, vid 48 års ålder, tog Josef och hans svenska fru Anna (född Sebenius) det avgörande steget att lämna Österrike för en ny tillvaro i Sverige.
Foto: Svenskt Tenn, Lennart Nilsson