Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Golf Amore

31 022 meter prima golf fördelade på fem högklassiga 18-hålsbanor gör Vellinge kommun till en av världens golftätaste regioner. Vi samlade expertisen i form av banchefer, instruktörer och green keepers på respektive bana för att utse det mest utmanande hålet, och avslöja hur man bemästrar det. 

Flommen GK, Fredrik Thiis
Hål 4, par 4 

”Ett par fyra hål där det krävs en lång och precis drive med fade för att öppna upp möjligheten till ett mer förlåtande inspel. När motvinden från vänster spelar in förvandlas hålet till en verklig utmaning med bunkrar till vänster och vatten till höger. Efter det tuffa utslaget väntar ett inspel med ett långt järn för medelgolfaren, där en miss till vänster öppnar upp för en intrikat chip eller ett bunkerslag. Missar du däremot höger rinner du bort från green och får en tuff chip. Med en pinplacering som utefter vind kan sättas svårt på flera ställen krävs det ofta en konstnärlig touch för att ge sig en bra chans för ett par.” 

Bantyp: Links. 
Banarkitekt: Stig Bergendorff & Stig Kristersson, Caspar Grauballe. 
Banrekord: Stina Resen, 67 slag, Fredrik Niléhn och Kevin Dahlberg, 63 slag. 
Gräs: Rödsvingel/rödven/vitgröe. 
Jordmån: Sand och torv. 
Antal bunkrar: 50 st.  
Antal vattenhinder: ca 30 st. 
Banans längd: 6203 m. 

Foto: Jonas P Ström

Ljunghusen GK, Gustav Ågren
Hål 5, par 4

”Från tee har du tre bunkrar på vänster sida, som ligger på 192-218 meter, en fairway som smalnar av i höjd med bunkrarna, och längs med hela hålet ljung som blommar på båda sidor. Antingen slår du en klubba som är förbi bunkrarna för att försöka ha så kort klubba in som möjligt eller spelar du kort om bunkrarna för att sätta bollen säkert i spel, men får då ett betydligt längre inspel. Greenen är svårträffad. Inspelet får inte vara långt höger för då kommer bollen att studsa ner i den lilla bäcken som slingrar runt greenen, som ligger upphöjd och har ett litet frånlut som gör att det är svårt att få bollen att stanna om du inte slår bollen högt.” 

Bantyp: Hed/links. 
Banarkitekt: Peter Chamberlain. 
Banrekord: Isabella Deilert, 67 slag, Christopher Feldborg Nielsen, 62 slag. 
Gräs: Rödsvingel/rödven. 
Jordmån: Sand. 
Antal bunkrar: 68 st. 
Antal vattenhinder: ca 20 st. 
Banans längd: 6352 m. 

Foto: Jacob Sjöman

Vellinge GK, Calle Thelin
Hål 10, par 5 

”Utslaget från tee kräver en hel del längd för att kunna göra andra slaget så angenämt som möjligt. För många är bäcken som korsar fairway i allra högsta grad i spel. Alternativet om ditt utslag är för kort blir att spela kort om bäcken, och då har du ett tredje slag som är drygt 200 meter upp till green. Högersidan vill du inte kittla alltför mycket, eftersom ruffen är både hög och tjock och näst intill ospelbar, samtidigt som du öppnar upp greenen med ett inspel från höger. När du väl är över bäcken väntar två bunkrar på vänstersidan samt två greenbunkrar, en på var sida. Greenen kanske inte ser så svår ut, men när rullet är bra vill du ha en uppförsputt.” 

Bantyp: Parkbana. 
Banarkitekt: Tommy Nordström. 
Banrekord: Therese Nilsson, 67 slag, Pontus Ellerström, 64 slag. 
Gräs: Vitgröe/krypven/svingel. 
Jordmån: Lerjord/jord. 
Antal bunkrar: 65 st. 
Antal vattenhinder: 10 st. 
Banans längd: 6100 m. 

Foto: Joakim Ekbladh-Almén

Söderslätts GK, johnny Neldeborn
Hål 3, par 4 

”Ett vattenhinder är i spel på utslaget om du slår bollen för mycket höger, och får du inte längd på slaget sätter du träden i spel och kan då inte gå för green på två slag. Greenen är stor, uppför hela vägen och med två bunkar och en stor avrinningsyta runt om. Blir du lång hamnar du i ruffen och får ett tufft slag tillbaka. Detta hål kräver precision både på utslag och inspel. Att lämna hål tre på Söderslätts GK med en bogey är okej till och med för en elitspelare, för oss andra är en dubbelbogey okej, sedan går vi vidare och njuter av dagen.” 

Bantyp: Parkbana. 
Banarkitekt: Sune Linde. 
Banrekord: Ludwig Nordeklint, 64 slag.  
Gräs: Rödsvingel/rödven. 
Jordmån: Lerjord/jord. 
Antal bunkrar: 67 st. 
Antal vattenhinder: 8 st. 
Banans längd: 6151 m. 

Foto: Mats Linde

Falsterbo GK, Jan Ekblom
Hål 11, par 3 

”Hålet är ett tufft par tre hål där vinden spelar stor roll. Den vanligaste vindriktningen är väst/sydväst, vilket innebär motvind på hålet. Med vatten framför och till vänster samt ett vatten som löper längs med hela högersidan bildar greenområdet en halvö. Två bunkrar framtill vaktar green och ytterligare en på vänster sida. Greenen delas av på mitten av en rygg som löper i västlig riktning. Det krävs ett välriktat slag med inte alltför mycket sidospinn, som förstärks i vinden, för att nå in. Klubbvalet kan vara allt från en wegde till en spoon beroende på aktuell vind. Ett tips är att alltid spela en klubba mer än du tänkt dig.” 

Bantyp: Links. 
Banarkitekt: Gunnar Bauer, Peter Nordwall, Peter Chamberlain. 
Banrekord: Caroline Hedvall, 66 slag, Oliver David och Titch Moore, 65 slag. 
Gräs: Rödsvingel/rödven. 
Jordmån: Sand. 
Antal bunkrar: 122 st. 
Antal vattenhinder: ca 10 st.   
Banans längd: 6216 m. 

Foto: Jacob Sjöman

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där reportaget om golfbanorna i Vellinge och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS