Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Falsterbo strand

Falsterbo - en badort med anor

Vidsträckta stränder och kristallklart vatten. Skrattande och plaskande barn, värmande sol och en svag bris som svalkar. Det är sommarlov och semestertid. Det är 2020-tal i Falsterbo - en badort med 100-åriga anor på den skånska sydkusten.

Man kan föreställa sig hur det var där och då i kallbadskulturens linda: Kvinnor med vita solparasoller och herrar i halmhattar flanerar längs kusten. Det strålar om paren, de har haft en skön dag med flera hälsofrämjande havsbad vid de nybyggda badhusen – kvinnor och män var för sig som tiden föreskriver.

Christian Kindblad, ordförande för Näsets kulturförening Calluna, som vi har fått låna fotografier och vykort från, berättar: 

- Kallbadkulturen började etablera sig kring 1890-talet i Sverige men då var det få, utöver den bofasta befolkningen i Falsterbo, som hade möjlighet att njuta stränderna där. Transportmöjligheter saknades och komforten, kallbadskulturens kärna, hade ännu inte byggts upp.

Med Strandhotellet 1896 började kallbadgästerna på allvar att resa till orten men det var först med järnvägen mellan Vellinge och Näset 1904 och bygget av den lyxiga havsbadsanstalten Falsterbohus 1908, som ramarna formades för en blomstrande framtid. När Falsterbohus byggdes om ett par år senare till ett hotellkomplex i lyxklass, var scenen satt.

Badhytter ett signum

Familjerna ville bada tillsammans. Anständiga kvinnor och män klädde inte av sig offentligt. Det löstes med portabla tält där ombytet till baddräkt kunde göras på ett sedesamt sätt. Tälten utvecklades till enkla badhytter och senare till de karaktäristiska badhytter vi ser på Näsets stränder idag. 

När Strandbaden byggdes i slutet av 1920-talet öppnades badmöjligheterna även för dem som inte hade badhytter. Nedanför restaurangen fick man byta om på stranden och här fanns även en av strandens begivenheter. En över tio meter hög rutschkana i trä!

- För 10 öre fick man en bräda att åka på och sedan var det bara att kasta sig utför och surfa ut i havet. Fanns ingen vakt i kuren användes tångruskor, som ”matta” nedför kanan. Ännu mer spektakulärt var kanske ändå järnringen man kunde hyra på Falsterbohus, spänna fast sig i och hjula ut i vattnet, säger Christian Kindblad.

German wheel Falsterbo
Nordens riviera: En mängd vykort togs av hitresta franska fotografer och gavs ut på Rivieran som reklam för Falsterbohus.

Ett sekel badsugna har satt avtryck

Under de kommande årtiondena skulle ett rikt flöde av framstående borgare från när och fjärran samlas på Falsterbohus. Med senare delen av mellankrigstiden följt av allemansrättens utbredning inleddes upptakten till badorten som vi känner den idag.

- Sommarhus började byggas och senare, på femtiotalet, fick många ekonomiska förutsättningar för semesternöjen i allmänhet. Man investerade i bil och då låg det nära till hands att ta bilen till Näset för sol och bad, berättar Christian Kindblad.

I mer än ett sekel har badsugna strömmat till Falsterbo för den vita sandens skull, för de långgrunda stränderna och de sköna baden. Falsterbohus är omvandlat till bostadsrätter sedan många år, men dess betydelse för ortens utveckling kan tydligt anas i Falsterbos kvarter.

Falsterbo har utvecklats från ett litet fiskesamhälle till en tätort med en bykärna där många av 1900-tals husen är bevarade och respektfullt renoverade medan Kallbadhusen har ersatts av Skanör Falsterbo Kallbadhus i Skanörs hamn.

Falsterbohus

Falsterbohus 2021

Badhytter i Falsterbo

Badhytter i Falsterbo 2021

 

 

 

 

Tack till Näsets kulturförening Calluna för att vi har fått låna de fantastiska fotografierna och vykorten! 

För den som vill läsa mera, rekommenderas Callunas böcker:”Allt om Bad på Näset” och ”Falsterbohus – med tårna i sanden och klackarna i taket!”.