Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

En dag av byliv i Håslöv

För 150 år sedan fanns förhoppningar att Håslöv skulle bli söderslätts centralort – med en nybyggd kyrka för 600 personer. Idag är norra och södra Håslöv knappast i centrum av de flesta människors medvetande. Men för de som bor här bubblar byn av liv.

Text: Josefine Forsberg

En augustimorgon 2016, läste Maria Wiktorsson i tidningen att Norlandia skulle lägga ner byaskolan i Håslöv. Byaskolan hade kommit med i ett paket när företaget, som normalt inte bedriver utbildningsverksamhet, köpte den tillsammans med två förskolor. Maria bestämde sig för att köpa byaskolan och driva den vidare. För att starta höstterminens undervisning behövde minst 15 elever vilja komma tillbaka.

– Vi hade väl inte mer än en vecka på oss att ringa runt och få tillbaka elever till skolan. Vi ringde nära och kära. Annonserade. Tillslut hade vi 17 elever som skulle börja höstterminen hos oss, säger Maria Wiktorsson skolchef Håslövs Byaskola.

2023 anställer Håslövs Byaskola elva lärare och har 60 elever. Lärartätheten per elev är högre än på de flesta skolor. Den som tar ut lön sist är skolchefen.

– Debet och kredit ska gå ihop men det viktigaste är att eleverna och lärarna har det bra.

Linn Hamlin är den enda som gått på en större skola av eleverna i hemkunskapsköket som lagar pizzor åt de andra eleverna,

– Det är mycket bättre här för det är lugnare.

AB Hjalmar Möller är det första som möter när man kommer in i Södra Håslöv österifrån. VD:n Bengt Nyhlén, är tredje och sista generationen som handlat med spannmål lokalt sedan 1940-talet. I januari 2023, såldes lantbruksverksamheten till Lantmännen. Är du beroende av vad jorden ger lever du med den dygnet runt.

 – Det ligger alltid kvar den där känslan, men var tid har sitt. Jag har skaffat lite mark som jag ska bruka nu när jag inte har lantbruksverksamheten kvar, säger Bengt Nyhlén.

Tvärs över vägen ligger Köpmansgården. De byggdes 1879 som handelsbod, idag är den undre våningen ett B&B. 1929 byggdes huset till med två våningar för kontor och bostad. Köpmansgårdens första våning blev ”Bonnings lanthandel” och deras egen spannmålsfirma låg tvärs över AB Hjalmar Möller. När järnvägen var aktiv låg Håslövs tågstation taktiskt intill företagen. Och en gång i tiden fanns det både bank och post här.

Foto: Josefine Forsberg

Håslöv har en envis struktur och stolthet i det man tar sig för. Görs det så gör det på riktigt. Norra Håslöv är äldst, radbyn där alla hus byggdes utmed bygatan finns kvar. Under skiftesreformen på 1800-talet i Sverige försvann många av Sveriges radbyar när staten ville effektivisera jordbruket för att ge högre avkastning. Färre aktörer skulle äga mer. När södra Södra Håslöv anlades var byn kristen och husen byggdes kring kyrkan. 

På mitten av 1800-talet fanns det förhoppningar om att byn skulle bli Söderslätts metropol. Kyrkoherden ansåg att den gamla medeltidskyrkan från 1100-talet var undermålig. Vid rivningen av medeltidskyrkan lyftes ekkistorna upp från kryptan – tömdes på innehåll, tvättades rent och såldes med annat lösöre på auktion. Dopfunten såldes till en familj som kruka och lär sedan ha blivit fyllnadsmaterial vid nybygget av Trelleborgs hamn. Idag kan kyrkan kännas överdimensionerad, men då den byggdes för 600 platser hade församlingen 547 personer och människor reste till byn för att höra prästen predika.

2010, när den östra markvägen längs E6:an anlades hittade arkeologer en över 5000 år gammal processionsväg från bondestenåldern, cirka 3 500 f Kr. Under 2022, hittades skelettdelar vid ett annat vägbygge från två olika individer. Rättsmedicinalverket daterade benen till 300-talet. På vägen mot Norra Håslöv, när man kör över E6:an, syns Håslövs Stubbamölla som blev byggnadsminnesmärket 1970 i horisonten. 

Strax efter möllan driver Åke Truedsson sedan 1997 ”Tomatklubben”. Varje år produceras ett medlemsblad där man får tips och råd. Tomatsorter som har sitt ursprung i Kanada, Ryssland eller Alaska passar bra om du bor i odlingszon 3 – 7 och hade problem att få tomaterna att mogna året innan. 

Under många år reste Åke Truedsson runt internationellt och arbetade som expert i processen kopplat till att producera cement. Som en slags felsökare för att säkra kvalitet. Åke har varit ett återkommande inslag i SVT:s trädgårdsprogram Gröna Rum(1996-2005) och ordförande i Skånska Trädgårdsföreningen. I lådor längs med fönstret på kontoret, ligger kuvert sammanhållna med hjälp av gem och en artbeteckning. Detta är tomatklubbens skattkammare. I början fanns det bara 139 sorter som han bytt till sig och delat med trädgårdsvänner i olika länder. Idag finns här 900 olika sorter.

– Jag är genuint orolig att vi dödar genetisk mångfald när vi fokuserar på den storskaliga produktionen som inte är klimatanpassad, säger Åke Truedsson.

Klockan till gårdsbutiken som är öppen året om ringer. Här säljs hemmagjord tomatpuré och juice att köpa. Vitlök och äpplen av olika sorter trängs på en lång bänk. Kvinna som anlänt lägger en beställning på tomatplantor inför säsongen som kommer.

Foto: Chad Stembridge

– Jag skaffar hellre en maskin och tillverkar saker själv än köper färdigt, säger Kent Ekholm.

Den enda platsen att äta lagad mat på i Håslöv är Ängavallen. En ekologisk och etologisk institution sedan 1970-talet. I gårdsbutikens disk finns hälsokött, korv, ost och olika buteljer fyllda med egenproducerade varor. En kvinna med grått hår i elegant knut går förbi med en kontorspärm i armen. Det är Birgitta Nordström som tillsammans med Rolf Nordström är grundare. Ingen kock kan avvaras till caféet på vardagar, men hon kan själv steka en korv från köttdisken om det går bra att äta den tillsammans med hemmagjord potatissallad? 

– Korven med citron och timjan tack. Gärna en kaffe också, svarar jag.

 Materialen i gårdsbutiken andas. Allt känns genomtänkt. I cafét står Kandells stol Camilla nr.7 från Källemo. Designföretaget som hellre använder magkänslan, ger plats åt tidlös kvalitet och hantverk än följer trender. Säkert skapar den smala stolen ruljans i caféet för Camilla nr.7 är ingen stol för en lat rumpa. Klockan tickar. Vispar och metallskrap hörs från köket. Under tiden jag suttit här har två julskinkor sålts och någon korv.

– Vi är väl mer envisa än andra, svarar Birgitta Nordström på frågan varför just deras ekologiska verksamhet fungerar, när andra har svårare att ställa om. 

På uppfarten till Fyrverkerigården Extreme Fireworks står två kinesiska lejon och vaktar ingången till butiksladan. Kent Ekholm är en mångsysslare. Han driver flera företag och bygger egna fyrverkerier till beställare. Bland troféerna finns flera SM och VM-titlar. På ovanvåningen av butiken finns ett stort snickeri. 

– Jag skaffar hellre en maskin och tillverkar saker själv än köper färdigt, säger Kent Ekholm.

Över tid har liv formats i Södra och Norra Håslöv – är det platsen som ger möjligheten till människorna eller människornas ansvar att ta vara på det platsen ger?

Läs mer ifrån magasinet Vellinge ICONS, där reportaget om Håslöv och mycket annat finns. 

Vellinge ICONS