En augustimorgon 2016, läste Maria Wiktorsson i tidningen att Norlandia skulle lägga ner byaskolan i Håslöv. Byaskolan hade kommit med i ett paket när företaget, som normalt inte bedriver utbildningsverksamhet, köpte den tillsammans med två förskolor. Maria bestämde sig för att köpa byaskolan och driva den vidare. För att starta höstterminens undervisning behövde minst 15 elever vilja komma tillbaka.
– Vi hade väl inte mer än en vecka på oss att ringa runt och få tillbaka elever till skolan. Vi ringde nära och kära. Annonserade. Tillslut hade vi 17 elever som skulle börja höstterminen hos oss, säger Maria Wiktorsson skolchef Håslövs Byaskola.
2023 anställer Håslövs Byaskola elva lärare och har 60 elever. Lärartätheten per elev är högre än på de flesta skolor. Den som tar ut lön sist är skolchefen.
– Debet och kredit ska gå ihop men det viktigaste är att eleverna och lärarna har det bra.
Linn Hamlin är den enda som gått på en större skola av eleverna i hemkunskapsköket som lagar pizzor åt de andra eleverna,
– Det är mycket bättre här för det är lugnare.
AB Hjalmar Möller är det första som möter när man kommer in i Södra Håslöv österifrån. VD:n Bengt Nyhlén, är tredje och sista generationen som handlat med spannmål lokalt sedan 1940-talet. I januari 2023, såldes lantbruksverksamheten till Lantmännen. Är du beroende av vad jorden ger lever du med den dygnet runt.
– Det ligger alltid kvar den där känslan, men var tid har sitt. Jag har skaffat lite mark som jag ska bruka nu när jag inte har lantbruksverksamheten kvar, säger Bengt Nyhlén.
Tvärs över vägen ligger Köpmansgården. De byggdes 1879 som handelsbod, idag är den undre våningen ett B&B. 1929 byggdes huset till med två våningar för kontor och bostad. Köpmansgårdens första våning blev ”Bonnings lanthandel” och deras egen spannmålsfirma låg tvärs över AB Hjalmar Möller. När järnvägen var aktiv låg Håslövs tågstation taktiskt intill företagen. Och en gång i tiden fanns det både bank och post här.
Foto: Josefine Forsberg